Tidigare Arrangemang

Författarbesök – Christian Epanya i Stockholm 10 – 15 april 2024

Den 10 – 15 april 2024 besökte illustratören och barnboksförfattaren Christian Epanya från Kamerun/Frankrike Stockholm som den fjärde gästen i Afrikulturs programserie ”Afrika berättar”. I samband med hans besök arrangerade vi program på Tranströmerbiblioteket vid Medborgarplatsen och Sollentuna bibliotek samt skolbesök på två gymnasieskolor på Lidingö. Under en litterär after work samtalade Christian Epanya och de svenska författarna Eva Susso och Madi Susso kring temat ”Får världen plats i våra barnböcker?” Kvällen riktade sig till bibliotekarier och pedagoger i länet samt en intresserad allmänhet. Vi arrangerade också en tvåspråkig sagostund med författarsamtal som avslutades med en ritworkshop för barn på Tranströmerbiblioteket.

Christian Epanyas besök arrangerades av Afrikultur i samarbete med Tranströmerbiblioteket och Sollentuna bibliotek med stöd från region Stockholm.

Afrikansk julmarknad

Lördag 16 december kl 10-15 på Bagarmossens Folkets hus.

Julmarknad, mat och pyssel. Fina julklappar och god mat från olika afrikanska länder. Arrangerades av Afrikultur.

Välkommen Atinuke! 11-14 nov 2023

Afrikultur presenterade barnboksförfattaren och storytellern Atinuke som kom till Stockholm 11 – 14 nov 2023. Atinuke är uppvuxen i Nigeria men bor i Storbritannien. Hon är en mångsidig författare som skriver både bilderböcker för de yngsta och kapitelböcker för åldrarna 6-10 år samt pedagogiska böcker för barn. Arrangerades av Afrikultur med stöd från Region Stockholm.

  • 11 nov Storytelling and books with Atinuke på Kista bibliotek. 
  • 12 nov Storytelling and books with Atinuke på Tranströmerbiblioteket. 
  • 14 nov Afterwork: All världens litteratur för barn & unga på Tranströmerbiblioteket. 

Afrikadag i Bagarmossen 26 augusti 2023

Sagostund med Musa M Isse som läste sin bok Ardo och Mire firar eid (på somaliska och svenska). Västafrikansk dans- och trumshow på Lagaplan med medverkande från Senegal, Guinea och Mali: Demba Niang, Lamine Faty, Tapha Ndiongue, Toumany Diawara, Fanta Dancoronba, Seydouba ”Zono” Keita, Bayano Soumah och Djeli Mory ”Baba” Yayo. Sagor från Senegambia med Lamine Faty (Senegal) och musiker, Familjedisco! och filmvisning Félicité. Dessutom mat och marknad hela dagen. Alla program ägde rum på Lagaplan, Bagarmossens bibliotek och Bagarmossens Folkets hus. Afrikadag i Bagarmossen arrangerades av Afrikultur i samarbete med Bagarmossens bibliotek och Bagarmossens Folkets hus med stöd från Stockholms stad.

En musikalisk resa med Kilema från Madagaskar 4-8 mars 2023

Kilema förmedlar en del av Madagaskars rika kulturarv genom sin musik. Han har turnerat över hela världen och bygger själv sina instrument, och med dem kombinerar han toner från Asien med rytmer från Afrika. Kom och låt dig ryckas med av tonerna från en valiha, katsa, kabosy och marovany, eller av rytmiska trummor och kanske ljudet av en cykelslang! Med stöd av Region Stockholm och i samarbete med Tranströmerbiblioteket i Stockholm och biblioteket i Hallunda, Botkyrka samt med tidskriften Karavan och Timmermansgården arrangerar Afrikultur i sitt projekt ”Afrika berättar” tre konserter med Kilema.

Författarmöte: Kagiso Lesego Molope, 13 februari 2023, Tranströmerbiblioteket

Kagiso Lesego Molope, Sydafrika/Kanada, skriver både böcker och pjäser. Flera av hennes berättelser handlar om hur det var att vara ung kvinna och tonåring i Sydafrika under apartheid och tiden strax efter. Hennes romaner har vunnit priser och blivit uppmärksammade både i Kanada och i Sydafrika. Författarmötet arrangerades med stöd från Region Stockholm och i samarbete med Stockholms stadsbibliotek. Stort tack till Kanadas ambassad i Stockholm.

Afrikadag i Bagarmossen, 12 november 2022 i Bagarmossens Folkets hus och Bagarmossens bibliotek

Årets Afrikadag i Bagarmossen bjöd på ett digert schema med musiksagor med Celso Paco (Moçambique), östafrikansk dansshow, bokdans för barn utifrån boken Mamy Wata och monstret av Veronique Tadjo (Elfenbenskusten), dansworkshop i mocambikansk dans för ungdomar och vuxna, filmvisning (Dödgrävarens hustru av Khadar Ahmed från Somalia) samt marknad och matförsäljning.

Författarbesök: Terese Cardenas, augusti 2022

Afrikultur bjöd tillsammans med Världsbiblioteket in den kubanska barn- och ungdomsboksförfattaren Teresa Cardenas till Stockholm 1-10 augusti. Hon hade två sagostunder på spanska på Tranströmerbiblioteket och på Kista bibliotek och ett författarsamtal, även det på spanska, på Världsbiblioteket. Det senare spelades in och finns tillgängligt med svensk text. Två ungdomsböcker om slaveriet och om rasism finns sedan tidigare översatta till svenska – Slaven och Brev till mamma.

Timelessfest på Zita, 4 september 2022

Den 4 september samarbetade vi med Timelessfest och visade två afrikanska klassiker på Zita-biografen i Stockholm. La petite vendeuse de soleil av Djibril Diop Mambety (Senegal) och Flame av Ingrid Sinclair (Zimbabawe). Regissören Dani Kouyaté (Burkina Faso), som numera bor i Uppsala, pratade om Djibril Diop Mambety.

Stockholm Wontanara, 13-17 augusti 2022 i Hågelby, Bagarmossen och på Stockholms Kulturfestival

En festival tillägnad dans och musik från Guinea, Mali och Senegal i Västafrika. Fyra dagar fyllda av aktiviteter, från familje- och dansdag i Hågelbyparken till en helkväll på Stockholms Kulturfestival och däremellan dansworkshops i Hågelbyparken och Bagarmossens Folkets Hus. Festivalen STOCKHOLM WONTANARA arrangerades av Afrikultur med stöd från Kulturrådet och i samarbete med Hågelbyparken, Bagarmossens Folkets hus och Klubb Mariama.

Afrikansk Julmarknad, 18 december 2021 i Bagarmossens Folkets Hus

Julmarknad med fina och personliga julklappar från olika länder i Afrika samt mat till försäljning.

Afrikansk kulturhelg för barn på Kista bibliotek 4-5 december 2021

En hel helg full med afrikanska program för barn och unga! Berättelser från Savannen med Celso Paco, Smyckesverkstad med Phoebe of Uganda, samt Dansa en bok: Mamy Wata och monstret av Veronique Tadjo, med Klara Berggren, Seydouba ”Zono” Keita och Mory ”Baba” Yayo. Arrangerades i samarbete med Kista bibliotek.

Afrikadag i Bagarmossen, 28 augusti 2021

Uppträdanden: Senegalesisk trumshow med Bambo Cissokho och vänner samt Östafrikansk dans & musikshow med Hadithi za Mashariki. Konsert: Klubb Mariama presenterade Nahna med band. Utställning: Just Africa visade konsthantverk av Xavier Sayago och Hamed Ouattara från Burkina Faso och textil från Västafrika. Sagostund med Fatou Camara och pyssel med inspiration från Papa Diops taxi. Dessutom matförsäljning och marknad. 

Arrangerades av Afrikultur med stöd från Stockholms Stad och i samarbete med Bagarmossens bibliotek, Klubb Mariama och Bagarmossens Folkets Hus.

Västafrikansk dansdag i Hågelbyparken, lördag 21 augusti 2021

En fartfylld och dansant dag på dansbanan i Hågelbyparken. Dagen bjöd på västafrikansk danslek för de minsta med Klara, Zono och Lejonet Leo, häftig dans- och trumshow med Stockholm Wontanara! med gästartist Aly Mara från Frankrike/Guinea och efterföljande prova-på-dans. Dagen avslutades med en workshop i västafrikansk dans med den fantastiske dansaren Aly Mara ackompanjerad av live-trummor. Dessutom senegalesisk mat till försäljning och minimarknad med Sylla Couture.

INSTÄLLT! Afrikadag i Bagarmossen, lördag 7 november 2020.

På grund av coronapandemin och ökad smittspridning ställdes arrangemanget in med kort varsel.

Afrikadag på Bagarmossens Folkets hus, lördagen den 7 november kl 12-20. Sagostund, filmvisning, konstutställning och konsert samt mat och fika till försäljning. Fri entré men begränsat antal platser.

Afrikadag i Bagarmossen arrangerades av Afrikultur i samarbete med Bagarmossens Folkets Hus och Klubb Mariama, med stöd från Stockholms stad.

Trots inställt arrangemang kunde några av programpunkterna ändå genomföras. Tillfälligt tillstånd – en utställning med konst och textil från Västafrika producerad av Just Africa visades på Bagarmossens Folkets Hus 4-12 november. Filmen Yao kunde visas digitalt via länk med kod för alla som köpt biljett och två animerade barnfilmerna Rita och Rita i Kudang fick vi också tillåtelse att lägga på Afrikulturs FB-sida.

Afrikansk familjedag på Folkets Husby, Lördag 9 november 2019.

Sagor från savannen – berättarprogram med Celso Paco (Mocambique), Västafrikansk dans- och trumshow (Guinea) och filmvisning Supa Modo (Kenya). Dessutom sagostund, pyssel och pärlworkshop samt matförsäljning (Somalia och Marocko), marknad (Senegal och Uganda) och bokbord. Arrangerades av Afrikultur med stöd från Stockholms stad.

Konsert: African Melange, Lördag 2 november 2019.

Klubb Mariama, Melange och Afrikultur presenterade i samarbete en helkväll den 2 november på Pygméteatern med massor av musik från de norra och västra delarna av Afrika. Ebo Krdum (Sverige/Darfur, Sudan), Mamadou Sene (Sverige/Senegal), Fanta Yayo (Sverige/Guinea) och Assetou Diabate, Adama Keita & Toumany Diawara (Frankrike/Mali).

Filmvisning: Soleils, fredag 11 oktober 2019, på Dansmuseet

Filmen Soleils i regi av Dani Kouyaté (Burkina Faso/Sverige) visades i samarbete mellan Etnografiska museet, Afrosvenskarnas Riksorganisation (ASR) och Afrikultur. Samtal mellan filmens regissör och kulturvetaren Patrick Konde hölls efter filmen. Filmvisningen var en del av arrangemanget Afrosvensk Historievecka.

Afrikadag i Bagarmossen 7 september 2019

Östafrikansk dansshow och prova-på-dans med Hadithi za Mashariki, Konsert med Bambo Cissokho & SABOU, dansa en bok med Klara Berggren. Dessutom sagostund, pyssel, smyckestillverkning med Phoebe of Uganda, matförsäljning (Senegal, Kongo, Kenya och Guinea), marknad och fotoutställning med Joel Lukhovi, Kenya (se nedan).

Arrangör: Afrikultur i samarbete med Bagarmossens bibliotek och Bagarmossens Folkets Hus med stöd från Stockholms stad.

Fotoutställning: Joel Lukhovi (Kenya) / Own Form | from city series

Bagarmossens Folkets Hus / Galleri Bagis, 31 augusti – 26 september 2019. I samarbete med Bagarmossen Folkets Hus och med stöd av Stockholms Stad.

Towards a more gender balanced children literature in Tunisia

Med stöd från Svenska Institutet (Creative Force) genomförde Afrikultur i samarbete med Tunibby ett barnboksprojekt i tre delar i Sverige och Tunisien september 2018-april 2019.

Den 27-30 september 2018 deltog Afrikultur på bokmässan i Göteborg

I samarbete med Bonnierförlagen, Internationella biblioteket och Kultur i Väst arrangerade Afrikultur två seminarier som gick under namnet Var är barnböckerna på arabiska? Medverkande: Flora Majdalawi Saadi, läsfrämjare, författare och förläggare från Jordanien och Wafa Mezghani, forskare och läsfrämjare från Tunisien. Samtalsledare: Suzanna Peterson-Kero. Bland annat diskuterades hur barnböcker kan bidra till att främja demokrati, delaktighet, jämställdhet mellan könen och integration både i Sverige och i den arabisktalande regionen.

Konferens i Hammamet, Tunisien, om barnlitteratur med fokus på genus, februari 2019.

Arrangerades av Afrikultur tillsammans med Tunibby. Afrikultur bidrog med ett interaktivt seminarium om svensk barnlitteratur, demokrati, genus, makt och delaktighet. I seminariet använde vi framförallt en av våra mer kända barnbokskaraktärer, Pippi Långstrump, som exempel. Detta blev inledningen till en vidare diskussion om barnlitteraturens möjligheter att påverka och vara en ögonöppnare samt skapa delaktighet.

Foire Internationale du Livre de Tunis, Bokmässan i Tunis, april 2109

Afrikultur medverkade i bokmässans program för barn, som arrangerades av Wafa Mezghani. Klara Berggren höll en danslek tillsammans med Abdoulaye Traoré (Guinea/Tunisien) på djembe, samt ”dansa en bok” där hon läste och dansade Mamy Wata och Monstret av Veronique Tadjo (Elfenbenskusten/Frankrike).

Filmvisning: 100 Days (Rwanda/UK)

Lördag 13 april 17-20 på Dansmuseet, Stockholm. 2019 är det 25 år sedan folkmordet i Rwanda ägde rum. Med anledning av detta visade Afrikultur i samarbete med Rwandas ambassad filmen 100 Days (2001). Representater från ambassaden presenterade filmen och höll en frågestund via Skype med filmskaparen/ producenten Eric Kabera i Rwanda. Filmvisningen arrangeras av Afrikultur i samarbete med Rwandas Ambassad.

Afrikultur på barnboksmässa 5-6 april 2019.

Afrikultur deltog på Internationella bibliotekets barnbokmässa 5-6/4. Vi hade ett bokbord med barnböcker från olika afrikanska länder.

Filmvisning med senegalesiske regissören Djibril Diop Mambéty.

Lördag 26/1 2019 visades flera filmer, bl.a Touki Bouki och Hyènes av den senegalesiske regissören Djibril Diop Mambéty på Cinemateket i samarbete med Afrikultur. Det var även ett samtal mellan Danial Brännström, Cinemateket och regissören Dani Kouyaté om Mambétys filmskapande. Med stöd från Stockholm stad.

Musikalisk bokfest!

Onsdag 10 oktober 2018 på Just Africa. Lansering av boken Rune byter liv av Suzanna Peterson Kero och livemusik med Kilema (Madagaskar). Arrangerades med stöd från Stockholms stad.

Afrikanska kulturdagar 6-7 oktober 2018.

Två dagar fyllda med musik, dans, sagor, fotografi och film från olika delar av den afrikanska kontinenten. Medverkande: Kilema (musiker från Madagaskar), Celso Paco (musiker och sagoberättare från Mocambique), Dani Kouyaté (filmregissör från Burkina Faso), Joel Lukhovi (fotograf från Kenya), Alhassane Camara (dansare från Guinea) m fl. Plats och datum: Kulturhuset Stadsteatern 6-7 oktober 2018. Arrangerades av Afrikultur i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern med stöd från Stockholms stad.

Vernissage – Fotoutställning av Joel Lukhovi (Kenya) – Own Form

Fredag 5 oktober i närvaro av fotografen, på Mångkulturellt centrum i Fittja. I utställningen Own Form skapar Joel Lukhovi bilder som undersöker rörelse och konsten och betydelsen av att vara del av en rumslighet/rymd. Utställningsperiod: 5 oktober – 11 november 2018. Ett samarbete med Kenyas ambassad och Afrikultur med stöd av Stockholms stad.

Afrikadag i Bagarmossen med 10-års jubileum!

Lördag 8 september 2018 kl 11-16. Sagostund, Familjeföreställning med Floid ”Mama” Gumbo, Häftig dans- och trumshow med Guinea Namounyi och dessutom mat, marknad, bokbord, tipspromenad och pyssel. Arrangör: Afrikultur med stöd från Stockholms stad i samarbete med Bagarmossens bibliotek och stort tack till Bagarmossens kyrka.

AFRIKADAG MED AFRIKANSK JULMARKNAD

Lördag den 25 november 2017 kl 12-18 på Bagarmossens Folkets hus och Bagarmossens bibliotek. Julmarknad, mat & fika, sagostund, Dansa en bok-Mamy Wata, dansworkshop med Zono Keita, författarsamtal med författaren Lena Bezawork Grönlund och frilansjournalisten Karin Elfving på Bagarmossens bibliotek och pyssel mm. Arr: Afrikultur med stöd av Stockholms stad.

FILMVISNING SÖNDAG 19 NOVEMBER 2017 PÅ DANSMUSEET

Afrikultur visade filmen ”Medan vi lever” (2016) av Dani Kouyaté (Burkina Faso/Sverige) och efter filmvisningen ledde ungdomskulturvetaren Patrick Konde ett samtal med regissören.

AFRIKANSK FILMDAG, 22 oktober 2017 i Skarpnäcks kulturhus

Vi visade tre långfilmer: Zarafa, regi Rémi Bezancon och Jean-Christophe Lie (Frankrike). Animerad familjefilm, The Lamb, regi Yared Zeleke (Etiopien), Wulu, regi Daouda Coulibaly (Mali). Filmen presenterades av författaren och filmkritikern Vamba Sherif (Liberia/ Nederländerna). Dessutom visades ScreenDance Africa: filmprogram med 1-15 min långa dansfilmer. Det fanns även mat till försäljning, etiopiskt kaffe, bokbord och minimarknad, samt pyssel för barnen. Arrangör: Afrikultur med stöd av Stockholms stad.

AFRIKULTUR PÅ BAGISDAGEN

Bagarmossen den 26 augusti 2017 på Lagaplan mellan kl 11-17. Vi bjöd på danslek, dansshow med prova-på dans, bokbord, matförsäljning och minimarknad med smycken, tyger, hantverk från bl a Tanzania och Senegal.

Aktiviterna arrangerades med stöd från Stockholms stad samt Bagarmossens Folkets hus och ★★ Bagiska veckan★★ som detta event var en del av.

AFRIKANSKA KULTURDAGAR, 13-14 maj 2017 på Skarpnäcks kulturhus och bibliotek. 

Afrikanska kulturdagar var både en familjedag på lördagen och en kulturdag på söndagen. Programpunkter var till exempel barnföreställningen Nkaringana med dans och musik från södra Afrika, häftig dans- och trumshow med Guinea Namounyi, arkitekten Joe Addo från Ghana berättade om sitt arbete med organisationen ArchiAfrika och författarsamtal med Jason (Timbuktu) Diakité och Lovisa Fhager Havdelin (Teskedsorden). Filmvisning med dansfilmer från Screendance Africa och Homeland i samarbete med Cinemafrica. Andra program under helgen var utställningen En dunkel historia, danslek, sagostund, pyssel och smyckestillverkning, samt bokbord, mat och marknad.

Arrangör: Afrikultur i samarbete med Skarpnäcks kulturhus och bibliotek med stöd från Stockholms Stad. Tack till Afrosvenskarnas riksförbund, Cinemafrica, Teskedsorden, ScreenDance Africa och Arkitekter utan gränser.

AFRIKANSK DANSDAG PÅ DANSSKOLAN YOGANSA, 9 APRIL 2017

Yogansa och Afrikultur arrangerade Afrikansk Dansdag för hela familjen! Babydans, barndans, dans för vuxna, bokbord, afrikansk fika och marknad m.m.

AFRIKANSK FILMHELG på Biograf Reflexen i Kärrtorp 26-27/11 2016

En filmhelg med ett intressant urval av filmer. Filmer som visades var: Soul Boy, regi Hawa Essuman, Kenya. Mörbayassa, regi Cheick Fantamady Camara, Guinea/Frankrike. La Pirogue, regi Moussa Touré, Senegal. Rapt à Bamako, regi Chieck Oumar Sissoko, Mali. Price of Love, regi Hermon Hailay, Etiopien. Regissörsbesök vid visningen i Kärrtorp. Soleils, regi Dani Kouyaté och Olivier Delahaye, Burkina Faso/Frankrike.

Arrangör: Afrikultur i samarbete med Teater Reflex, Franska Filmfestivalen och Malis ambassad i Berlin och med stöd från Stockholms Stad och ABF.

AFRIKADAG I BAGARMOSSEN Lördag 3 september 2016. För 8:e året i rad!

I år hade vi äran att ha barnboksförfattaren och illustratören Christian Epanya (Kamerun/Frankrike) som gäst. Vi bjöd också på en musik- och berättarföreställning med Celso Paco (Mocambigue/Sverige), dansuppträdande med gruppen Guinea Namounyi, sagostund, bokbord, mat och marknad. Arr: Afrikultur i samarbete med Bagarmossens bibliotek. Tack för stöd från Stockholms stad!

MADAGASKARDAGEN 21 maj 2016, Konstnärhemmet, Bellmansgatan 7.

Afrikultur visade filmen Ady Gasy ”The Malagasy way” (2015) i samarbete med föreningen Upptäck Madagaskar.

AFRIKANSK FAMILJEDAG På Skarpnäcks Kulturhus, Lördag 16 april 2016 kl 12-19,

Årets ”Afrikanska Familjedag” gick i dansens tecken!
Publiken hade chans att se två fantastiska dansuppträdanden med traditionell dans, bl.a maskdans, styltdans och faux lions från två länder i Västafrika, Guinea och Senegal. De mindre barnen dansade med Klara och Lejonet Leo till härliga rytmer med trummisar från Guinea. Dagen avslutades med ett efterlängtat familjedisco. DJ Lalas (Ghana) spelade populär musik från olika länder i Afrika.
Dessutom hade vi filmvisning, matförsäljning, bokbord, marknad, pyssel, sagostund mm. Arrangerades av Afrikultur i samarbete med Skarpnäcks Kulturhus och bibliotek, med stöd från Stockholms stad

AFRIKANSK MARKNAD i Bagarmossens Folkets Hus, Lördag 5 mars kl 12-17.

Kläder, hantverk, smycken, böcker, mat och mycket mera! Afrikultur är medarrangör och finns på plats med bokbord mm. Tack till Stockholmshem.

AFRIKADAG I BAGARMOSSEN Lördag 5 september 2015 kl 11 – 17

Musik och dans från Mocambique med gruppen Kuvumbana, danslek med Klara och Lejonet Leo, sagostund, pyssel, mat från olika afrikanska länder, bokbord och marknad m.m. Arrangerades av Afrikultur i samarbete med Bagarmossens bibliotek med stöd från Stockholms stad, ABF och Stockholmshem.

Fotbollsfest i Farsta juli 2015

Fotbollsturneringen pågår 11-12 och 18-19/7 kl 12-19 på Farsta IP. Lagen är Somalia, Kenya, Elfenbenskusten, Sierra Leone, Burundi, Uganda, Kongo-Kinshasa, Tanzania, Ghana och Guinea. Afrikultur samarbetar med arrangörerna och kommer att finnas på plats med barnhörna, bokbord, mat och mini-marknad. www.onevision.nu

GUINEA NAMOUNYI  Lördag 6 juni kl 19.30 på Dansmuseet

Dans- och trumshow med traditionell dans, masker och akrobatik till intensiva rytmer med rötter i Guinea i Västafrika.Gästartister från Paris och Helsingfors! Mohamed Careca Bangoura och Alhassane Keita tillsammans med Alhassane Camara och Italo Sylla m.fl. Arrangeras i samarbete med Afrikultur och Dansmuseet.

AFRIKANSK FAMILJEDAG PÅ ETNOGRAFISKA MUSEET

Söndag 19/4 kl 11-17, Fri entré! Program: Presentation av boken och utställningen ”Egna röster, egna bilder – när somalier själva berättar”, sagostund – vi läser boken Den stora tävlingen av Petra Szabo och John Kilaka, Modevisning – Zimbo Chic, Danslek med Klara och lejonet Leo, Dansshow från Guinea och Zarafa: filmvisning mm. Med stöd från Stockholms stad och ABF 

LILIAN THURAM OCH DANI KOYATÉ på Bio Rio (Stockholm)

Tisdag 10 mars kl 18-20, Afrikultur, CinemAfrica, Den Globala Skolan, Fransklärarföreningen FLF/AEFS och Fondation Lilian Thuram bjuder in till ett samtal om historieskrivningen om Afrika, mellan författaren Lilian Thuram och filmregissören Dani Kouyaté. Lördag 14 mars kl 15.30 visning av filmen Solei på Bio Rio. Arrangerades av Afrikultur med stöd från Stockholms stad. http://www.svt.se/nyheter/regionalt/stockholm/lilian-thuram-besokte-rinkebyskolan
Arr: Afrikultur med stöd från Stockholms stad och i samarbete med Fransklärarföreningen.

SÖDRA AFRIKADAG PÅ ETNOGRAFISKA MUSEET

”Med familjen i Södra Afrika” lördagen 7 februari. Över 300 besökare – fartfylld dansshow, full verkstad i Verkstan, roliga spel och lekar att prova på runtom i museet, mystisk och magisk sagostund m m… Etnografiska museet i samarbete med Afrikultur m.fl.

AFRIKULTURS BOKBORD PÅ JULMARKNAD I FISKSÄTRA

Lördag 6 december i Fisksätra centrum. Fokus på barnböcker på svenska, men även en del på engelska, franska och några afrikanska språk.

AFRIKADAG I BAGARMOSSEN LÖRDAG 23 AUGUSTI 

Musik och sagor med Floid Gumbo (Zimbabwe), dansshow och mini-workshop med Alhassane Camara (Guinea) och gruppen Wassawassa, danslek med Klara (Sverige) och Lejonet Leo (Burkina Faso), bokbord, pyssel, mat och marknad. Runt och på Lagaplan i Bagarmossen kl 11-17. Välkomna! Med stöd från Stockholms stad och ABF. I år i samarbete med BAGIS FÖR ALLA.

CHILDREN´S BOOK FESTIVAL I TANZANIA

Afrikultur var med och arrangerade Children’s Book Festival på House of Culture i Dar es Salaam i Tanzania 12-14 juni 2014 i samarbete med Soma Book Café – bokbord, utställningar, berättande, teater, seminarier/paneler, workshop m m. Gäst från Sverige är barnboksförfattaren och illustratören Petra Szabo. Med stöd från Svenska institutet och Kulturrådet.

LILIAN THURAM PÅ STOCKHOLMS STADSBIBLIOTEK                                              – torsdag 22 maj 2014 drog storpublik!                                            

AFRIKANSK FAMILJEDAG Söndag 16/3 -14 på Stallet

Musik, berättarprogram, dansworkshop, tipspromenad, pysselhörna med mera.            Arr: Afrikultur med stöd från Stockholms stad i samarbete med Stallet.

WORKSHOPS PÅ JUST AFRICA I FEBRUARI OCH MARS                            

Afrikansk danslek med Klara Berggren och Lejonet Leo och pärlslöjd med Michael Mpabanga.

AFRIKULTUR PÅ BESÖK I TANZANIA

I början av december åkte Afrikultur till Dar es Salaam i Tanzania för att träffa Elieshi Lema och Demere Kitunga (som tillsammans driver Soma Book Café) samt barnboksförfattaren och illustratören John Kilaka. Vi fick se hur de arbetar, om hur de arbetar och om litteratur i Tanzania. Vi diskuterade ett kommande gemensamt projekt kring barnlitteratur. Med stöd från Svenska Institutet.

MUSIKVERKSTAD PÅ JUST AFRICA                                                                             Med Deodato Siquir på höstlovet 2013

AFRIKADAG I BAGARMOSSEN Lördag 7 september 2013

Sago -och musikstund, skaparworkshop, danslek, filmvisning, dansuppvisning, Sabartrumshow, konsert, skapa med ståltråd och pärlor, tipspromenad, mat och marknad. Arrangör: Afrikultur med stöd från Stockholms stad och ABF.

AFRIKANSK FAMILJEDAG Söndag 26 maj 2013 på Skarpnäcks kulturhus

Program: Krokodilfiolen med Mamadou Sene, John Kilaka och Petra Szabo berättar och ritar, filmvisning samt Dansshow mm…  Arr: Afrikultur med stöd från Stockholms stad, ABF och Africa Flash

JOMBO FESTIVAL 23-24 MARS 2013

Afrikultur säljer böcker för stora och små från och om Afrika och visar en utställning om afrikanska barnboksförfattare och illustratörer.

JULMARKNAD I BAGARMOSSEN Lördag 15 december 2012

Afrikultur medverkar med bokbord, fika och julklappstips!

BARN OCH BÖCKER I VÄSTAFRIKA

Seminarium med Mariame Kanté, bibliotekarie och läsfrämjare från Senegal (www.bld.sn) och Fatou Keita, författare från Elfenbenskusten (www.fatoukeita.net)       Torsdag 18 oktober kl 18-20 på Internationella Biblioteket.

VÄSTAFRIKANSK DANSDAG PÅ DANSMUSEET LÖRDAG 15 SEPTEMBER 2012

Sagor och teater med Kebba Sonko och Momodou Banda (Gambia). Dans och trumuppträdande med Lamp Fall Suède (Senegal) och Africa Faré (Guinea) mm.

AFRIKADAGEN I BAGARMOSSEN LÖRDAG 8 SEPTEMBER 2012

Musik med Kilema, ritworkshop med John Kilaka, Sabarabas, danslek, sagostund, mat och marknad mm.

AFRIKANSK FAMILJEDAG I BLACKEBERG 3 JUNI 2012 

Dansuppträdande, konsert, sagostund, marknad och matförsäljning mm. Arr. Afrikultur i samarbete med Blackebergs bibliotek och ScenKaskad med stöd från Stockholms Stad.

STUDIERESA TILL DAKAR, SENEGAL I MAJ 2012

Afrikultur besökte organisationen Bibliothèqhe Lecture et Développement (www.bld.sn) i Dakar (Senegal) i maj 2012.

ÖSTAFRIKANSK DANSDAG LÖRDAG 31 MARS 2012 PÅ DANSMUSEET

Dans och trumuppträdande från Uganda och Etiopien. Arr: Afrikultur i samarbete Dansmuseet med stöd från  Stockholms Stad.

MONSTER OCH MAGISKA FIGURER 28 Jan – 22 Feb 2012

Fem av Afrikas mest kända illustratörer och barnboksförfattare presenteras i en utställning på Just Africa.
BERÄTTELSER FRÅN SAVANNEN – Celso Paco och ManLuckerz ML Chikutu låter oss göra en resa till Afrikas savann genom musik, berättande och rörelse. Lördag 18 februari 2012 på Just Africa.

FAMILJEKONSERT MED KILEMA FRÅN MADAGASKAR

Lördag 8 oktober 2011 på Internationella biblioteket, arr: Afrikultur

AFRIKADAG I BAGARMOSSEN 10 SEPTEMBER 2011

Dansuppträdande, konsert, sagostund, marknad och matförsäljning mm. Arr. Afrikultur i samarbete med Bagarmossens bibliotek, Kulturskolan och Svenska kyrkan med stöd från bl.a Jalla.

AFRIKANSK FAMILJEDAG PÅ SKARPNÄCKS KULTURHUS 14 MAJ 2011

Dansuppträdande, konsert, sagostund, filmvisning, dansworkshop, marknad och matförsäljning mm. Arr: Afrikultur i samarbete med Skarpnäcks Kulturhus med stöd från Jalla.

KALAN KADI

I mars 2011 arrangerade Afrikultur workshops och seminarier kring barnlitteratur i Malis huvudstad Bamako, med stöd från Svenska Institutet.  Medarrangör var barnboksförlaget Editions Balani’s.

AFRIKULTUR PÅ BOK & BIBLIOTEK i Göteborg 23-26 september 2010.

Med stöd från Svenska Institutet bjöd Afrikultur in tre gäster, Ousmane Diarra (Mali), Igo Diarra (Mali) och Eyoum Nganguè (Kamerun)