Afrikadag i Bagarmossen den 28 augusti

Välkommen till Afrikadag i Bagarmossen lördagen den 28 augusti! Vi bjuder på dans, musik, sagor med mera från olika delar av den afrikanska kontinenten. Dessutom mat, marknad och konstutställning från Just Africa.

Program:

Biblioteket:
12.00 Sagostund med Fatou Camara. Därefter pyssel med inspiration från Papa Diops taxi.

Lagaplan (Vid regn Bagarmossens Folkets Hus):
13.30 Senegalesisk trumshow med Bambo Cissokho och vänner.
15.00 Östafrikansk dans & musikshow med Hadithi za Mashariki.

Bagarmossens Folkets Hus:
18.00 Konsert: Klubb Mariama presenterar Nahna med band. Entré 100 kr.
12-18 Utställning: Konst och textil från Västafrika. Textil som berättar historier och konst som gör det värdelösa värdefullt. Utställningen visas i Folkets Hus foajé 28/8-2/9.

Lagaplan och Bagarmossens Folkets Hus:
Marknad 12-16. Dessutom matförsäljning på Lagaplan och i Folkets Hus foajé ca kl 12-18. Kom i tid, maten går åt rykande snabbt!

Om konserten:
Elizabeth Nahna kommer från Kenya och kom först till Sverige som en del av musiklägret Ethno, och är sedan ett par år delvis baserad i Stockholm. Hon har redan släppt flera videos på Youtube, producerade i Kenya och hennes repertoar är en mix av kenyansk chakatcha, kongolesisk rumba, afrobeats och reggae.

Lee-Roy Wandaka: Lead Gitarr
Henry Matano: Rytm-gitarr, Keyboard
Sugarray Napunyi: Bas
Henry Kaboye: Congas
Robin Cochrane: Trummor

Biljetter bokas här: https://billetto.se/…/konsert-nahna-med-band-biljetter…

Om utställningen:
Just Africa visar konsthantverk av Xavier Sayago och Hamed Ouattara från Burkina Faso. I utställningen visas även vackra indigotyger och moderna västafrikanska, tryckta tyger och här berättas historien bakom dem.

Arrangeras av Afrikultur med stöd från Stockholms Stad och i samarbete med Bagarmossens bibliotek, Klubb Mariama och Bagarmossens Folkets Hus.

Läs mer i eventet på Facebook

Västafrikansk dansdag i Hågelbyparken den 21 augusti

Västafrikansk Dansdag i Hågelbyparken

Afrikultur bjuder tillsammans med Hågelbyparken in till en västafrikansk dansdag lördagen den 21 augusti!

Välkommen till en fartfylld och dansant dag på dansbanan i Hågelbyparken. Dagen bjuder på danslek för de minsta, häftig dans- och trumshow med Stockholm Wontanara! och efterföljande prova-på-dans och sist på programmet är workshop med den fantastiske dansaren Aly Mara i traditionell dans från Guinea ackompanjerad av live-trummor. Dessutom senegalesisk mat till försäljning och minimarknad med Sylla Couture.

PROGRAM:

13.00 VÄSTAFRIKANSK DANSLEK
Med fantasifulla och roliga rörelser dansar vi till västafrikanska trumrytmer med Klara, Zono och Lejonet Leo. Massor av dansglädje utlovas! Rekommenderad ålder från 3 år.

14.00 DANS- OCH TRUMSHOW MED STOCKHOLM WONTANARA!
Traditionell dans till intensiva rytmer från Guinea i Västafrika. Gästartist Aly Mara från Frankrike/Guinea! Dansuppträdandet avslutas med prova-på-dans till live-trummor.

15.30-17.00 WORKSHOP I VÄSTAFRIKANSK DANS MED ALY MARA (FRANKRIKE/GUINEA)
Dansklassen ackompanjeras av minst tre musiker på djembe, doundoun och sangban. En energisk workshop med klurig koreografi och en härlig dos dansinspiration! Öppen nivå men dansvana rekommenderas. Pris: 250 kr/person
Föranmälan till info@afrikultur.se, begränsat antal platser.

12.00-16.00 SENEGALESISK MAT OCH MINIMARKNAD MED SYLLA COUTURE

Arrangeras av Afrikultur i samarbete med Hågelbyparken och marknadsdelen (samt matförsäljning) arrangeras av Sylla Couture.

Läs mer i eventet på Facebook.

Afrikultur nominerar till Almapriset

Afrikultur har nominerat författarna Atinuke från Nigeria/Storbritannien och Kaigiso Lesego Molope från Sydafrika/Kanada till årets ALMA-pris, Astrid Lindgren Memorial Award, ett av världens viktigaste barnbokspriser som regeringen instiftade 2002 till minne av Astrid Lindgren.

Här kan du läsa motiveringen till Afrikulturs nomineringar:

Atinuke är först av allt en berättare. Däri ligger också hennes enastående förmåga att föra över det traditionella afrikanska sagoberättandet till moderna och relevanta bilder- och kapitelböcker. Hon drar sig inte för att ta upp svåra ämnen och dilemman med sina unga läsare och samtidigt lyckas hon hålla den ömtåliga balansen mellan det utmanande och det härligt livsbejakande. Vändningen i berättelsen är ofta oväntad och väcker barnens nyfikenhet och törst att få lära känna karaktärerna närmare.

Kagiso Lesego Molopes böcker förtjänar att bli kända bland alla världens läsande ungdomar. Molope skriver engagerat om det hon själv hade velat läsa som tonåring. Hennes skildringar ger på ett kraftfullt och ärligt sätt en verklig inblick i hur det är att växa upp som svart flicka/ungnkvinna i Sydafrika under frigörelsen från apartheid och utbrottet av AIDS. Det är berättelser som talar till unga, som tar upp ämnen som delvis är tabu – som kärlek utanför normen – och som går rakt in i hjärtat. Kagiso Lesego Molope

Den 30 mars koras vinnaren till årets ALMA-pris.                                                            Håll utkik på: Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (alma.se)

Vill du bli stödmedlem?

Sätt in 100 kr på PG 4032710-8. Glöm inte att ange ditt namn och e-postadress.

Är du intresserad av vår verksamhet och vill få nyhetsbrev när vi har något på gång? Maila ditt namn till info(at)afrikultur.se.